Spring naar de inhoud

pizza met brie, peer en walnoot

    zelfgemaakte pizza met toets van walnoot
    recept voor 10 pizza's
    Voorbereidingstijd 45 minutes
    Keuken walnotenolie
    Personen 6

    Equipment

    • 1 (pizza) oven
    • 1 deegrol
    • 1 kom

    Ingrediënten
      

    • 600 gr bloem
    • 330 ml lauw water
    • 21 gr verse gist (= half blokje)
    • 1 snuifje zout
    • 1 theelepel walnootolie
    • 1 peer
    • 400 gr brie
    • 1 blik halve peer op sap
    • 400 gr gemalen mozzarella
    • 250 gr gemallen gruyere
    • 250 gr (pizza)tomatensaus
    • 10 tal walnoten
    • 250 ml room
    • wat vloeibare honing
    • gedroogde peterselie

    Instructies
     

    voorbereiding

    • pizzadeeg:
      In 330 ml lauw water het half blokje gist oplossen. Doe daarna 600 gram bloem in de kom. Bestrooi met snuifje zout en de 2 eetlepels walnootolie. even door elkaar schudden, een kuiltje maken en het lauw water met de gist toevoegen. Alles goed onder elkaar mengen. Daarna kneden (10 tal minuutjes) tot een mooi homogeen en glad deeg. laat het deeg minumum 4 tal uur rijzen onder een theedoek op een warme plaats.
      beleg:
      snij de halve peer op sap in blokjes en de peer in dunnen schijfjes
      verkruimel de walnoten tot kleine stukjes
      snij de brie in blokjes

    uitrollen en beleggen

    • verwarm de oven tot 250 °c of leg de pizzaoven aan
    • Kneed het deeg, en haal er een 10-tal bolletjes ter grote van een vuist uit. Mijn 'vlaamse' pizzagerecht maakt gebruik van een zo dun mogelijke bodem wat afwijkt van de echte Italiaans bodem. Daarom gebruiken we een deegrol. Bestrooi een bolletje met overvloedig bloem en in alle richtingen uitrollen tot een dunne ronde vorm, Plakt het deeg wat aan de rol, bestrooi met wat extra bloem.
      Leg de bodem in een ronde bakvorm of op de plaat voor de pizza oven. Wrijf de room open over de bodem. Bestrooi met de gemalen mozzarella; less is more, dus niet overdrijven. Beleg met de peer blokjes en schijfjes, de stukjes brie en strooi de walnootstukje erover. bestrooi nu het geheel met de gruyère kaas. Als finishing tuch strooi je een beetje gedroogde peterselie over de kaas.

    bakken en serveren

    • leg de pizza in de oven en laat 10 tal minuutjes bakken. In geval van pizza oven is pizza klaar na een 4 tal minuutjes.
      serveer de pizza op een plank, overgiet met wat vloeibare honing naar eigen smaak, snij de pizza in stukjes.
      Gegarandeerd succes.

    Notes

    ingrediënten pizzadeeg